
Każdy powinien dostosować swoją dietę do siebie - obserwować swoje ciało i to jak reaguje na dane pożywienie. Poniżej kilka podstawowych i uniwersalnych zasad odżywiania:
1. Im większy wysiłek tym więcej energii jest potrzebnej, a podstawowym źródłem energii u sportowców powinny być węglowodany.
2. Jadłospis na pewno powinien być urozmaicony tak, by na talerzu było i zdrowo i kolorowo wtedy masz Organizacja szkoleń firmowych Zakopane pewność, że dostarczysz jak najwięcej składników odżywczych potrzebnych organizmowi.
3. Ważną zasadą jest jedzenie mniejszych ilości ale często - nawet 6 razy dziennie. Metabolizm się ureguluje. Śniadanie należy spożyć najpóźniej po ok 1 h po wstaniu z łóżka a kolacja na około 2 h przed zaśnięciem.
4. Zdrowe tłuszcze z grup omega-3 działają przeciwzapalnie - warto jeść ryby morskie!
5. Odpowiednie nawodnienie jest podstawą u każdego sportowca. Izotoniki lepiej zostawić na zawody, na co dzień najlepsza jest niezastąpiona woda z dodatkiem cytryny czy świeżej mięty.
6. Z wszystkim należy zachować umiar. Kieliszek czerwonego wina czy czekolada od czasu do czasu nie zniszczą efektów wypracowywanych tygodniami.
7. Przed wysiłkiem nie należy spożywać ciężkostrawnych potraw - mogą powodować nieprzyjemne odczucia i wpływać niekorzystnie na trening.
8. Białko jako składnik budulcowy jest pożądany nie tylko przez biegaczy. Istnieją też wegetariańskie alternatywy takie jak tofu czy rośliny strączkowe, także bycie wegetarianinem nie zwalnia z tego punktu.
9. Istnieje wiele różnych diet dla sportowców - najważniejsze jest jednak zrezygnowanie z wysoko przetworzonych produktów i fast foodów.