runeda.pl

Pieczony kurczak po prowansalsku

Pieczony kurczak po prowansalsku

Niektore francuskie przepisy sa skomplikowane ale kilka jest calkiem prostych. Nalezy do nich receptura na pieczonego kurczaka po prowansalsku. Kurczak jest połączony z pomidorami, bazylia, cebula, czosnek, wino, zbiory obrazów, i oliwkami w tym przepisie i to jest wszystko, co trzeba zrobić bardzo aromatyczne danie. Można służyć z puree lub gotowanymi ziemniakami, ryżem lub frytkami.

Ten przepis służy cztery osoby i jest idealnym miejscem, jeśli masz kolacji i chcesz służyć coś z klasą, ale niezbyt skomplikowanego. Więc, co prowansalskim dokładnie oznacza? Prowansja to region w południowej Francji i receptury, który jest oznaczony słowem "prowansalskim" lub "Provencale" oznacza, że ​​jest ona przygotowana w stylu tego regionu.

Zioła prowansalskie

Może słyszeliście o ziół prowansalskich, który jest połączeniem koper, cząber, tymianek, bazylia kwiatami i wiele innych. Tymianek zwykle najsilniejszym smaku, ale zależy to od producenta. Lawenda jest dodawany do mieszanek amerykańskich, ale nie tradycyjne francuskie. Ta mieszanka zioła istnieje od 1970 roku i można go używać do smaku grillowanego mięsa, ryb lub warzyw.

Kuchnia z tego regionu Francji zawsze używany dużo ziół, ale ludzie żyjący w tym obszarze zawsze dodawane zioła oddzielnie, zamiast zioła prowansalskie z mieszanki.

Przepis – krok po kroku

Co będzie potrzebne:

3 lbs kurczaka

2 pomidory śliwkowe

1/2 szklanki świeżych liści bazylii

1 cebula

1 ząbek czosnku

Pieczony kurczak po prowansalsku

3/4 filiżanki cielęcina Stock

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

1/4 szklanki oliwki Kalamata

Sól i pieprz czarny

Jak to zrobić:

detektyw gdańsk

Rozgrzej piekarnik do 450 stopni F. Sezon kurczaka z niektórych solą i pieprzem i umieścić ją w dziesięć cali żaroodpornym patelni. Upiec go w środku piekarnika na dwadzieścia minut.

Podczas gdy pieczenie ptaków, posiekać czosnek i cebulę. Pit oliwki i pokrój je drobno. Posiekać bazylię, aby uzyskać wystarczająco dużo dwie łyżki i przeciąć pozostałe bazylię w cienkie paski. De-nasiona pomidorów i pokroić w ćwierć cala kawałki.

Skręć temperaturę piekarnika do 350 stopni F i gotować kurczaka przez następne czterdzieści minut, aż termometr włożony do środka uda czyta 170 stopni F i soki Chicken Run jasne. Umieść kurczaka na pokładzie cięcia i zrobić luźne folii aluminiowej namiot nad nim, aby utrzymać go ciepło.

Wlać cały tłuszcz z wyjątkiem dwóch łyżeczek go z patelni i podsmażyć cebulę na pół minuty, mieszając cały czas. Dodać czosnek i smażyć przez kolejne pół minuty. Dodać białe wino do de-glazura patelnię, zgarniania spalone bity od dna.

Dusić mieszaniny aż zmniejsza się o połowę, a następnie dodaj akcji. Przynieś ją do wrzenia i dodać oliwki i pomidory. Dusić sos do trzech minut, aż zgęstnieje. Mieszać w paskach bazylii i weź mieszankę z ognia. Pokrój kurczaka na cztery kawałki i zalać sosem nad nim. Posypać posiekaną bazylię nad szczytem i podawać.

Kurczak jest uniwersalny i można gotować go na wiele różnych sposobów, takich jak lizanie palca smażone kurczaka lub soczystym grillowanym kurczakiem. Klasyczny kurczak prowansalskim jest idealnym miejscem na kolację, ale soczyste i łatwy przepis smażony kurczak z pewnością zaimponować dzisiaj rodziny.

SouthernFriedChickenRecipe.com Gdy to musi być prawdziwe Fried Chicken

Ladeco – meble biurowe gdynia
– autor artykułu