runeda.pl

Poradnik dla Kreatywnych Kucharzy

Poradnik dla Kreatywnych Kucharzy

Dobry kucharz wie, jakie skladniki polaczyc sie pysznym posilkiem. Ten krotki poradnik skupi sie przede wszystkim na cebuli. Praktycznie każdy korzysta z kuchni cebulę lub cebulową wariant jako podstawowy zapachowego. W rzeczywistości, Julia Child powiedział kiedyś: "Trudno wyobrazić sobie cywilizację bez cebuli".

Tutaj będziemy przyjrzeć się, jakie rodzaje cebuli istnieją, ich różne smaki i cechy, a jego różne zastosowania, które można umieścić cebulę. Gdy skończysz czytać będziesz czuć się o wiele bardziej pewny siebie, przechodząc do rynku i wybranie cebulę, gotowanie z cebuli i tworzenie receptur z cebulą jako składnik.

Co znajduje się w cebuli?

Łacińska nazwa dla cebuli jest "Allium cepa". Jest to związane z innych jadalnych gatunków Allium: porów (Allium ampeloprasum lub porrum); szalotki (Allium ascalonicum); czosnek (Allium sativum); i, szczypiorek (Allium schoenoprasum), między innymi. można natychmiast rozpoznać pewne wspólne cechy: wszystkie mają żarówki, są wielowarstwowe i smak dość mocno. Jeśli jesteś ogrodnikiem, wiesz, że rosną wysokie i cienkie, że istnieje jeden kwiat na łodydze, a rozmnażają się przez pączkowanie wyłączyć żarówkę.

Gdy idziesz do rynku można zauważyć, że istnieje kilka rodzajów cebuli dostępne. W Ameryce Północnej najczęściej są cebula żółta, biała cebula, i czerwona cebula. Można również znaleźć małe białe perłowe cebuli lub Walla Walla słodkie cebuli. Ponieważ cebula przyprawy podstawą w wielu częściach świata, ludzie uprawiali podgatunków wspólnej ogrodu cebuli, często nazwany skąd pochodzą. Te różne gatunki mają różne smaki i zastosowań oraz omówimy te poniżej.

Można znaleźć doskonałe źródło na temat historii cebuli w ogólnych i słodkie cebuli w szczególności w miejscu About.com Peggy Trowbridge, w "Sweet Onion historii". Historia cebuli jest fascynujące, ale nie jest przedmiotem tego artykułu. Tutaj jesteśmy bardziej zainteresowani wyboru, przechowywania i gotowania z cebuli.

Jak wybrać i zapisać cebulę

Cebula powinna być mocne i solidne, ciężkie do ręki. Nie powinno być miękkie lub papkowate części. W "pergamin" warstwa cienkiej skóry powinno obejmować całą cebulę, ale nie schodzą przez więcej niż jedną lub dwie cienkie warstwy w kierunku serca. Mówi się, że idealnym cebula ma 13 pierścieni, ale oczywiście nie można liczyć je w sklepie spożywczym.

Cebula utrzymywać przez bardzo długi czas, jeśli są przechowywane w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Jeżeli są one przechowywane na mokro, są one jednak skłonność do rozwoju pleśni. Nie kupuj cebulę, które mają na nich pleśń (pleśń może być suchy i sypki, lub, jeśli cebuli jest bardzo mokro, może być smeary jak glony. Jeśli okaże się pleśni na cebuli przechowywanych w domu, szybko usunąć go z innych cebuli i sprawdzić ich do formy. Jeśli jest to małe plamki pleśni można wyciąć go z dala, ale jeśli nie jest to duży obszar pleśni czy cebula jest miękka należy zutylizować go w stercie kompostu lub śmieci. Gdy cebula zacznie kiełkować nadal są jadalne, ale tracą część swoich smaku. Gdy pędy rosną duże ssać wilgoć z główki i cebuli zmienia konsystencję i smak na gorsze. suszarka zachować je, tym mniej prawdopodobne jest, że będzie kiełkować.

Cebula jako "sweet" nie przechowywać jak również innych cebuli, i są zwykle dostępne tylko sezonowo. Są łagodne i, jak sama nazwa wskazuje, smak słodszy niż bardziej powszechne cebuli. Za pomocą tych wkrótce po ich zakupie.

Cebule są w rozmiarach od małych do dużych. I zaleca, aby rozważyć, ile cebula będzie faktycznie korzystać naraz. Jeśli potrzebujesz niewielkie ilości cebuli do potraw smaku, kupić mniejsze cebule. Jeśli robisz sosu i potrzebują dużo cebuli, przejdź duże. Wystarczy pamiętać, że cięcie i obrane cebule są trudne do prawidłowego przechowywania. Mogą one wyschnąć, uzyskać pleśnią i jeśli nie jest przechowywany w szczelnych pojemnikach, aby całą swoją lodówkę i / lub kuchni pachnie jak cebula. Cebuli jest uważany za "super kolosalne", jeśli jest to 4,5 "średnicy lub większy.

surowe cebula

Najlepsze cebuli do jedzenia na surowo są słodkie cebuli. Odmiany Cebula słodka są zwykle dostępne tylko od kwietnia do sierpnia, w zależności od regionu, w którym mieszkasz.

Surowe cebula są wykorzystywane przede wszystkim jako środek aromatyzujący i dodać chrupiące tekstury żywności na zimno lub gorąco. Mogą być posiekane do sałatek, plastry do kanapek i puree opatrunkowe lub sosów. Mogą też być spożywane zwykły: Rosjanie lubią jeść surową białą cebulę ze swojego czarnego chleba żytniego; ulubionym połączeniem jest wziąć kieliszek dobrej wódki, wgryzają się cebuli, a następnie ją z kawałkiem chleba. (Powtórzyć w razie potrzeby.), Cebuli mogą być marynowane trawiona w wielu różnych sposobów.

Przy zastosowaniu surowych cebulę, szczególnie ważne jest, aby zwrócić uwagę na smak i siły danego cebuli używasz. Peeling je pod bieżącą wodą może obniżyć oparów, ale najlepszym sposobem znalazłem dla bardzo wrażliwych osób jest nosić parę okularów pływackich. Naprawdę; Nie żartuję.

Jak silna jest twoja cebuli?

Chociaż można kupić tej samej marki cebuli z rynku raz po raz, jeden raz smak będzie silna i opary tak potężny palą oczy, a innym razem będą one łagodne i prawie wolne od oparów. Siła Cebula w obrębie tego samego gatunku różnią się w zależności od pory roku rosną, warunki, na których są uprawiane, ich wiek w momencie zbioru, jak długo zostały one przechowywane, jakość gleby, a ilość wody, które otrzymują. Ważne jest, aby o tym pamiętać podczas gotowania i smaku szczególne cebulę zostały wybrane na posiłek. "A filiżanka posiekanej cebuli" to po prostu pomiar luzem i nie mówi nic o smaku. Jeśli cebuli są bardzo silne, użyj mniej. Jeśli są one słabe i łagodne, można użyć więcej. Z wyjątkiem, gdy jesteś pieczenia, recepty uznać za wytyczne do wykorzystania w kuchni: ilości i proporcje rzadko są absolutne.

Różne rodzaje cebuli

Żółte Cebula zawierają około 70 procent cebuli dostępnych w supermarketach. Są one łatwiejsze w hodowli niż czerwone lub białe cebule, mają twardszą skórę i nie są podatne na pokazując zielone smugi (z późnych deszczach zbiory) lub oparzeń słonecznych, białe cebule może cierpieć. Żółte Cebula może być silny lub łagodny w zależności od czynników omówionych powyżej.

Białe cebule rosną bardzo duże i są bardziej delikatne niż żółty cebuli. Podobnie jak żółty cebuli, różnią się one ze sobą wiele siły, ostrością i emisji oparów. Są one bardzo popularne w meksykańskiej i latynoamerykańskiej gotowania, ponieważ wydają się być Tanger i bardziej ostry smak niż żółty cebuli. Są one bardzo wrażliwe na pleśń, lecz przechowywanie przez długi czas, jeśli przechowywane są bardzo suche.

Czerwona Cebula rośnie w mniejszym rozmiarze niż żółty cebuli. Są one również często łagodniejszy i słodszy, o charakterystycznym smaku i tekstury. Jedna odmiana czerwonej cebuli jest Bermudy, która zwykle pojawia się w supermarketach na wiosnę.

Żółty Granax (słodka cebula, nazywane Vidalię gdy rośnie wokół Vidalia, Gruzji i nazwał Maui Onion gdy rośnie na tej wyspie na Hawajach). Cippolini włoski słodka cebula. Inne odmiany to Słodka Imperial, Carzalia słodki, Oso, Arizona, i dziwnie nazwie Texas 1015Y. Zapamiętaj te są trudne do przechowywania.

Walla Walla Cebula (tzw Walla Walla Słodycze gdy rośnie wokół Walla Walla, Waszyngton). Ta cebulowa pochodzi z Korsyki i został zabrany do Waszyngtonu przez imigrantów.

Pearl Cebula (zwane również Boiling Cebula) są małe białe cebule do 2 "średnicy. Są one trudne do skórki, ale są to piękny dodatek do zup i gulaszu, a są one radość z marynaty. Zbiorniki te są rzadko spożywane na surowo.

Cebula suszona i zachowane smażonej cebuli

Cebula suszona nigdy nie są tak dobre jak świeże. Użyj suszone mielone cebula jako substytut świeżej tylko wtedy, gdy jest to absolutnie konieczne. Osobiście dala od proszku cebula całości.

Zachowane chrupiące smażone (cebuli) są często używane do dekoracji dania gotowe i można je nabyć w wielu azjatyckich rynkach żywności.

Gotowanie z cebulą

Cebula powinna być zawsze gotowane na średnim lub niższym ciepła, ponieważ zmieniają smak i stają się gorzkie, jeśli gotowane zbyt gorąco. Cebula może być gotowane na sześć różnych formach:

1) Transparent:

Jeśli gotować cebulę dla średnio- i długim okresie czasu na wolnym ogniu zwrócą miękkie i przejrzyste. Im dłużej się gotuje się je w tej temperaturze, bardziej miękkie i mniej widoczne staną. Sautéing cebulę przejrzystości to metoda często używana do wprowadzania ich do sosów i gulaszu. Wiele sosy zacząć z instrukcją do "topić" swoje cebuli do jakiegoś oleju, często w połączeniu z czosnkiem i pomidorami. Kiedy można umieścić surowych cebulę w cieczy (jak zupy i gulasze) i gotować je, można również osiągnąć stanu przejrzystości. W pierwszym przypadku oblać olej o smaku cebuli. W drugim przypadku, smak cebuli dyfunduje przez gotowanie lub gotującej się cieczy.

2) Browned:

Smak brązowienia cebuli jest naprawdę wyśmienite i może być śmierdziało w całym domu (a nawet czasem na ulicę), zwłaszcza w połączeniu z czosnkiem. Rumiane cebula opiekanymi na średnim ogniu tylko do momentu osiągnięcia złoty kolor brązowy na brzegach. Jeśli przesmażyć cebulę i spalić je, gładki, łagodny smak zostanie zastąpiony przez ostry, gorzki smak, spalony, więc bardzo ważne jest, aby uważnie obserwować cebuli jeśli gotować je na średnim ogniu. Nigdy im gotować wyższa niż medium. Rumiane cebula są również wykorzystywane jako podstawa do sosów i gulaszu, ale nadają one zupełnie inny smak niż przezroczystych cebuli. Najlepszy opis mogę dać jest to, że mają one "tosty" smak. Smak oblewa medium oleju, w którym są rumiane, a więc w tym nic gotowanego oleju będzie również Taste of rumiane cebula.

3) Smażone:

Jeśli zanurzyć cebuli w cieście, a następnie upuść gorącego oleju będą smażyć szybko. Prawidłowo smażonej cebuli mają chrupiącym cieście i dotrzeć miękką przezroczystą lub półprzezroczystą stan. Nigdy nie wolno palą na zewnątrz. Można smażyć pokrojone cebule (jak w Onion Rings) lub całą cebulę (popularne danie w wielu stek). Fried cebuli są zwykle podawane jako przybranie lub przystawki.

4) pieczone lub palone:

Cebula można umieścić w piecu i pieczone, albo na własną rękę z jakimś sosem (octem balsamicznym i czosnkiem, na przykład), lub jako część palonej naczyniu (pieczeń, tandoori, pieczonej wołowiny, etc.). Pieczone cebuli może tosty lekko na zewnątrz i być miękkie w środku, lub mogą stać się zupełnie miękkie i przejrzyste. Stan końcowy zależy od ilości wilgoci w którym potrawa jest gotowane.

5) z rusztu:

Cebula grill bardzo dobrze, ale skoro palą szybko przy wysokich temperaturach to najlepiej, aby dodać je do późna grillem lub szpikulca. Oglądaj grillowane cebulę ostrożnie, aby zapewnić, że brązowa, ale nie palą. Grillowane cebulę zazwyczaj nie gotować wystarczająco długo, aby być miękkie w środku, więc często są one miękkie i tosty na zewnętrznych warstw i zachować jakiś kryzys i gryzie w środku. To czyni je szczególnie żywy i smaczny dodatek do mocno przyprawione dania jak Shishkebob.

6) lub marynowane marynowane:

Najczęściej cebulki są kotły, ale duże cebule mogą być marynowane, jeśli są one cięte. Najlepsze cebulki marynowane zachowują świeżość i chrzęst podczas scalania ich smaki z silnymi trawiących przypraw. Większość marynowane cebulki są lekko gotowane (mniej niż trzy minuty), po czym umieszcza w płynie konserwującym. Ciecz ta łączy ocet z innymi http://jakubisiak.pl/kremacja-zwlok-warszawa/ trawiących przypraw. Jeśli arepickling do przechowywania upewnić się przestrzegać zasad bezpiecznej konserw. W odróżnieniu od większości receptur omawiam, marynowanie jest delikatna procedura i zachowując proporcje płynu należy mierzyć ostrożnie. Dla wielkiego przewodnika patrz Clemson uniwersytety "Pickle Basics".

Marynowane dania cebuli należy zużyć w ciągu tygodnia. Często te same przyprawy stosowane są przez przyprawy jak do wytrawiania, ale proporcje i procedury nie są tak ważne, ponieważ marynowane nie będą konserwowane i przechowywane.

Podsumowanie

Większość dobrych kucharzy mają cebuli na parze, gdyż ich używać w wielu potraw i cebuli pamięci (nie słodkie) przechowywać przez długie okresy czasu. Naucz się rozróżniać odmiany cebuli degustacja ich i korzystania z nich w swoich eksperymentach kulinarnych. Odpowiednio wykorzystane cebuli mogą dzwonić aromat i smak z skąpe składników. Jeśli nie masz ochoty na gotowanie, możesz po prostu kontemplować cebulę. Inspiruje głębokie myśli, a przynajmniej nie w Carl Sandburg, słynnego amerykańskiego poety. Sandburg napisał: "Życie jest jak cebula. Obierania go jedną warstwę na raz, a czasem płaczą"

ubezpieczenia pojazdów
– autor artykułu