runeda.pl

Historia parzenia kawy czesc I

Historia parzenia kawy czesc I

Pierwsze rosliny znaleziono w regionie Kaffy, stad wziela sie nazwa kawy. Popularna legenda dotycząca kawy opowiada o pasterzu kóz imieniem Kaldi. Pewnego dnia zauważył swoje kozy zachowuje się w dziwny sposób. Byli pełni energii, żartobliwie pogoni za sobą i beczenie głośno. Zauważył jedli czerwone jagody z pobliskich krzakach. Uczucie zmęczenia i nieco nowoczesny, Kaldi postanowił spróbować niektóre z jagód. Ku jego uciesze jego zmęczenie szybko odeszły w świeżej przypływ energii.

Kaldi był pod takim wrażeniem jagód, że wypełnia kieszenie z nimi i pobiegł do domu, aby pokazać swoją żonę. "Są to heaven-sent" oznajmiła: "Musisz wziąć je do mnichów w klasztorze". W klasztorze, Kaldi powiedział opat, jak te jagody miał cudowny energetyzujący wpływ na siebie i kóz. Opat wyraźnie niezadowolony, rzucił jagody do ognia, ogłaszając je jako "dzieła diabła".

W ciągu kilku minut jagody zaczęła palić i klasztor został wypełnione niebiańskim aromatem prażenia ziaren. Pozostali mnisi szybko zebrali się, aby zobaczyć, co było zamieszanie. Jeden Monk szybko przeczesał ziarna od ognia i zgasił żar przez stemplowanie na nich. Bogaty zapach kawy oczywiście uzgodnione z nosa Abbot jak kazał Monk umieścić teraz rozgniecionych ziaren do dzbanka i przykryć go gorącą wodą, aby zachować swoją boską dobroć. Następnie wziął łyk z dzbanka i próbą bogatych i pachnący napar, że jest kawa. Od tego dnia mnichów ślubował pić kawę codziennie, aby utrzymać je na jawie podczas długich, nocnych nabożeństw.

Nikt nie jest do końca pewien, kiedy kawa została odkryta. Istnieją dowody na to, że ziarna kawy były wykorzystywane do prymitywnego "pasek energii", zanim zostały one rzeczywiście warzone jako gorący napój. Gdzieś pomiędzy 575-850AD, koczowniczego plemienia górskiego znanego jako Galla, używany do mieszania kawy mielonej z ghee. Pręty te spożywane przez wojowników plemienia, aby zwiększyć agresję i zwiększyć ich wytrzymałość podczas walki. Do dziś te paski są nadal spożywane w Kaffy i Sidamo (Etiopia).

Niektóre władze twierdzą, że kawa pochodzi z Półwyspu Arabskiego, a następnie Etiopia, stwierdzając, że kawa była uprawiana w Jemenie z całego 575AD. Islamic legenda mówi o tym, jak szejk Omar odkrył kawy rośnie dziko żyjąc jako pustelnik w pobliżu portu Mocha (Jemen). Mówi się, że gotuje się trochę jagód i odkrył stymulujący wpływ wlewu, który podaje się do mieszkańców, którzy zostali dotknięci tajemniczej choroby, a tym samym ich wyleczyć. Jednak bardziej prawdopodobne jest, że kawa spread do Jemenu przez sudańskich niewolników. Ci niewolnicy są uważane jadłem ziaren kawy, aby pomóc im utrzymać się przy życiu, ponieważ wiosłował statków przez Morze Czerwone między Afryką a Półwyspem Arabskim.

Dowody wskazują, że kawa była prawdopodobnie nie cieszył się jako napój do około 10. wieku. Jest w tym momencie, że najstarsze znane dokumenty opisujące napoju kawowego zostały napisane. Dwa arabskich filozofów: Rhazes (850-922AD) i Awicenna z Bukham (980-1037AD); odnoszą się do napoju o nazwie "bunchum", które wielu uważa, jest kawa.

Ponieważ Koran zabrania muślinów od picia alkoholu, kojący, doping i stymulujące działanie kawy stało się popularne w krajach islamskich substytutem dla wina. Pierwsze kawiarnie mówi się, że zostały ustalone w Mekce (Arabia Saudyjska). Znany jako Kaveh Kanes byli miejscach publicznych, gdzie muzułmanie mogli towarzysko i omówienia spraw religijnych.

Zależność między islamem a kawy nie zawsze płynnie choć. Niektórzy muzułmanie wierzyli kawy był odurzający i dlatego jest zakazany przez prawo islamskie. W 1511 roku, gubernator Mekki, Khair Beg, zobaczył jakieś wiernych picia kawy w meczecie, gdyż przygotowany na nocnym czuwaniu modlitewnym długości. Rozgniewany, zawiózł je z meczetu i nakazał wszystkie kawiarnie w Mekce być zamknięte. Ten podżegał do pro-kawy muzułmanów i gorąca dyskusja szybko wywiązała. W tym sporze, dwa skrupułów perski lekarzy, bracia Hakimani, którzy byli niesławny zeznając na stronie najwyższą cenę, potępił kawę jako niezdrowe wywaru. Lekarze mieli dobry powód chciał zakazane, bo to było popularne lekarstwa wśród pacjentów z depresją, którzy w przeciwnym razie zapłacił lekarzy do ich leczenia. Sprawa została rozwiązana, gdy tylko Sultan Kairu, Khair Beg przełożonego, interweniował, domagając się, że napój, który był powszechnie cieszył się w Kairze nie powinny zostały zakazane bez jego zgody. Khair Beg szybko zapłacił za swoją bezczelność, jak wtedy, gdy w 1512 roku został oskarżony o defraudację; sułtan skazał go na śmierć.

Pod koniec 16 wieku, stosowanie kawy była rozpowszechniona w całej Arabii, Afryce Północnej i Turcji. Korzyści odżywcze kawy miały być tak wielka, że ​​kawa została uznana za równie ważne jak chleb i wodę. Tak bardzo, że ustawa została przyjęta w Turcji dzięki czemu jest podstaw do rozwodu, jeśli mąż odmówił jego żona kawę.

Gdziekolwiek Islam poszedł, kawa była pewna do naśladowania. Wraz z ekspansją Imperium Osmańskiego, kawa szybko rozprzestrzenił się we wschodniej części Morza Śródziemnego. Jednak uważa się, że żaden z nasion kawy wyrosły poza Afryką lub Saudyjskiej do 17 wieku, jak ziarna kawy wywożone z arabskich portach mokka i Jidda były renderowane niepłodne przez przesuszenie lub wrzenia. Legenda głosi, że to się zmieniło, gdy pielgrzym nazwie Baba Budan, przemycane płodne ziarna kawy Spośród Mekki, przywiązany do jego żołądka. Po powrocie do rodzinnego Indii z powodzeniem uprawiana fasolę w Mysore.

– autor artykułu