Wybór jajek kurzych

Może wydawać się, że zakup jajek to nic innego jak zakup każdego jednego produktu spożywczego. Artykułów żywnościowych jest dziś na rynku cała masa, a wszystkie one są mocno zróżnicowane pod katem zwłaszcza składu a więc jakości wyrobu. I tak samo jest też w przypadku jajek kurzych. Nie jest powiedziane, że każde pojedyncze jajko jest dokładnie identyczne- nie tylko ze względu na walory smakowe, co także właściwości, bo ewidentnie te dwie kwestie – smak i wartości idą ze sobą w parze. Więcej poniżej.Jajka musimy skrupulatnie wybierając i dokładnie czytać, co ich dostawca zawarł na opakowaniu. Skąd mamy jednakże wiedzieć, że dane jajko jest zupełnie zdrową i wartościową sztuką? Jajka teoretycznie są bardzo zdrowe, ale musimy pamiętać, aby jeść je z umiarem, ponieważ niestety ich nadmiar może przynieść sporo szkód zdrowotnych, a ściślej przyczyniają się one do podwyższenia poziomu cholesterolu, a zwłaszcza tej jego tak zwanej złej frakcji. Dlaczego Wszystko za sprawą głównie biała kurzego. Ile zatem jajek powinien albo może zjadać w tygodniu statystyczny Kowalski, który nie jest jakimś szczególnym przypadkiem wymagającym specjalistycznego programu żywieniowego? W grę wchodzi nawet trzykrotne sięganie po kurze jajo, ale pod warunkiem, że wybierzemy artykuły żywieniowe na najwyższym poziomie. Jak ocenić ich stan? Patrz czy są od kur z wolnego wybiegu i niekarmionych paszą. Dobrze także, aby były to jajka od kur nietrzymanych na co dzień w klatkach, czyli wolno spacerujących sobie, a przez to niezestresowanych, z dietą naturalną i ekologicznie hodowanych a nie sztucznie napychanych pokarmem wątpliwej jakości, która przekłada się później na równie wątpliwej jakości jajka.
Autor artykułu: