runeda.pl

Najlepsze pieczarki

Najlepsze pieczarki

Grzyby sa nadzwyczaje – nie naleza ani do krolestwa roslin ani do zwierzat. Jest duzo gatunkow grzybow – zarowno jadalnych jak i trujacych.Są one dostępne w szerokiej gamie faktur, kolorów i smaków, od twarde i mięsiste do subtelnych i nieszkodliwy i może być używany do smaku danie lub po prostu dodać substancję i fakturę do niego.

Te dni można łatwo kupić całą gamę produktów suszonych lub świeżych grzybów w lokalnym sklepie, ale doświadczony zbieraczka może zaopatrywać się niemal przez cały rok podaży w ich własnym podwórku.

Grzyby są naprawdę uniwersalne i mogą być stosowane w niezwykłe bogactwo potraw. Często różne rodzaje grzyby można zastąpić mięsa w prawie każdej potrawy. Rzeczywiście, Rzymianie i Grecy używali ich do tego samego celu. Ale w ogóle, świeże grzyby nie trwają długo i stają rozgotowane i niejadalne bardzo szybko. Dobrą wiadomością jest jednak to, że grzyby mogą być dość szybko zachowane. Jeśli masz grzyby, które są obok ich najlepszy następnie mogą być nawleczone na sznurku i wisiał w ciepłym, suchym miejscu do wyschnięcia. Lub mogą być marynowane. Innym sposobem jest przechowywanie posiekać i usmażyć z cebulą czosnkiem i ziołami, aby to, co Francuzi nazywają "duxelle". Grzyby smażone w ten sposób mogą być przechowywane przez zamrożenie, a następnie mogą być dodawane do zup, gulaszu lub dowolnego naczynia wzywającej do smażonych grzybów.

Poniżej znajdziecie dwa klasyczne dania na bazie grzybów. Pierwszy niezawierający hodowlanych lub sklep zakupionych grzyby i drugi zawierający dzikich pieczarek.

Grzyby i Szpinak Pie Tamtejsze

składniki:

125g masła

350g mąki pszennej

Sól

25g parmezanu

żółtko

woda

250g szpinaku

25g masła

duża cebula, posiekana

75g boczniak

4 skórki, posiekane pomidory, śliwka

125g kostka mozzarella

sól i pieprz

3 jajka, bite

Metoda:

Rub 125g masła 350g do miałkiej mąki ze szczyptą soli dokonać drobnej okruchy tekstury. Mieszać w 25 g startego parmezanu, a następnie dodać żółtka i tyle zimnej wody, wymieszać z ciastem. Zagnieść lekko i schłodzić ciasto przez 30 minut.

W międzyczasie umyć 250g szpinak i gotować przez 1-2 minut, aż po prostu zwiędły. Spuścić dobrze, a potem z grubsza posiekać. Na patelni stopić masło 25g, dodając posiekaną duża cebula. Gotować do miękkości i złote. Dodaj to do tej samej miski jak szpinak, mieszanie w 75g dobrze teksturą grzyby, takie jak ostrygi grzyby, borowikami i kurkami. Dodać cztery skórki, posiekane pomidory śliwka, 125g pokrojonego w kostkę ser mozzarella, sól, pieprz i trzy duże roztrzepane jajka. Wymieszać dobrze, to przycinanie 2/3 ciasta, rozwijają się w ramach przygotowań do linii A-23cm głęboki quiche cyny. Przycinanie krawędzi i zwilżyć wodą, spooning w nadzieniu. Rozwałkować pozostałego ciasta i przykryć górną, ściskając brzegi razem, aby uszczelnić. Posmaruj wierzch z odrobiną ubitym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym na 200°C przez 25 minut lub do złotego.

Podawać na gorąco lub na zimno.

Medaliony cielęce z sosem Morel

składniki:

675g cielęcina Schab pokroić w plastry o grubości 1,5 cm

2 łyżki oliwy z oliwek

120g świeżych smardze, drobno posiekane

1 mała cebula, drobno mielonego

250ml świeżego sosem holenderskim

120ml śmietany

sól i pieprz do smaku

Metoda:

Wymieszać sosie holenderskim z kremem do miski i ustawić na garnek gorącej (ale nie wrzącej) wody, aby utrzymać ciepło.

Tymczasem, dodać połowę oleju na dużej patelni, sezon cielęciny i smażyć medaliony na brązowy na każdej stronie (około 3 minuty lub do gotowania na boku). Wyjąć na talerz i ogrzać w piecu.

Dodaj mu pozostały olej na patelni i wykorzystywać gotować do miękkości cebulę i zaczynają brązowe. W tym momencie dodać smardze i gotować przez około 6 minut (lub aż zmiękną). Doprawić solą i pieprzem, a następnie przechylić mieszaniny Morel w sosie holenderskim.

Plate-out medaliony cielęce i łyżka nad sosem przed podaniem.

Mam nadzieję, że te przepisy dały Ci pomysłów na recepturach grzybów i chcesz dowiedzieć się więcej o tym, co można zrobić z obu grzybami dzikich i uprawnych.

Dyfed Lloyd Evans prowadzi witrynę Celtnet Przepisy i można znaleźć wiele więcej przepisów grzybów oparte na jego Mushroom receptur. Jeśli jesteś zainteresowany w przepisach dotyczących innych dzikich żywności, to dlaczego nie patrzeć na swoich stronach dzikich żywności receptur.

nasza strona www
– autor artykułu