Mięta i jej właściwości

Z miętą chyba miał do czynienia każdy z nas. To jedna z najpowszechniejszych polskich roślin, która cechuje się silnymi właściwościami odkażającymi, ale także zdrowotnymi. Bazuje na mięcie mnóstwo rozmaitych produktów spożywczych- od słodkości aż do potraw wytrawnych, a nawet po drinki alkoholowe. Więcej dowiesz się na ten temat w dalszych częściach.


Miętą określa się roślinę, która sięga wysokością maksymalnie do stu centymetrów. Jest ona specyficzna ze względu na swoje podłużne liście, przybierające postać jajowatych listków. Mają one ciemnozielony kolor i są postrzępione, z dość ostrym zakończeniem. Mają ząbkowane kanty i po tym miętę jesteśmy w stanie rozpoznać niemal natychmiast wchodząc do supermarketu na dział z ziołami. Jest doskonała do ciast, ale i również do wszelakich napojów, ponieważ orzeźwia. Co natomiast, jeśli chodzi o jej konkretne oddziaływanie na ludzki organizm? Czy rzeczywiście jest tak cennym i wartościowym składnikiem?
Mięcie przypisuje się produkcję soków trawiennych, a także bierze ona udział o ile w ogóle nie prowokuje wydzielania się żółci. Jest to doskonała forma usuwania nieprzyjemnych skutków problemów natury gastrycznej, na przykład nieprzyjemnych wzdęć brzucha, czy kolek oraz niestrawności żołądkowych i jelitowych. Mięta cechuje się także działaniem rozkurczowym i uspokajającym. Wycisza, ale i działa przeciwbólowo, stanowiąc panaceum na rozmaite bóle mięśniowo-stawowe. Jest rośliną o właściwościach mocno dezynfekujących. Przyczynia się też do normowania tak zwanych nerwobóli. Najlepiej stosować ją według własnego uznania w dowolnie wybranej formie i postaci, bowiem zawsze zadziała.
Autor artykułu: