Mięso – jak wybrać dobry gatunek?

Coraz popularniejsza okazuje się dieta wegetariańska czy też wegańska bazująca w stu procentach na zupełnym wyeliminowaniu ze standardowego programu żywieniowego rozmaitych składników takich jak przede wszystkim mięso. Są to jednakże tak wartościowe produkty spożywcze, których nie warto eliminować zupełnie. Na pewno nie jest zalecane ich regularne spożywanie, ale też nie jest mile widziane ich usunięcie z naszego stałego jadłospisu. By natomiast móc cieszyć się wartościowymi składnikami zawartymi w jedzonym przez nas mięsie, koniecznie powinniśmy popatrzeć na to, jakie rodzaju wyroby mięsne trafiają na nasz talerz. Poniżej postaramy się przedstawić kilka konkretnych wskazówek.
Mięso trzeba jeść, bo to podstawowe źródło cennego białka, czy też prawdziwa skarbnica wielorakich witamin i minerałów. Mięso aby jednak posiadało wszystkie te pozytywne wartości, jakie mu przypisaliśmy powyżej, musi być skrupulatnie wybrane. Konieczne jest przede wszystkim przyjrzenie się mięsu od strony zewnętrznej, biorąc pod lupę chociażby zapach – jeśli ma dziwną woń, może być już przeleżanym kawałkiem i nie warto ryzykować, kupując być może psujący się kawałek. Istotne jest też to, czy mięso, jakie nabywamy nie jest śliskie w swej powierzchni – zwłaszcza na górze, a także czy nie zmieniło kolorytu. Musimy wiedzieć, że zatrucie pokarmowe starym mięsem może być niesamowicie poważne w skutkach. Co więcej, nie zapominajmy także i o tym, że mięso musi być wyrzucane do śmietnika zawsze, gdy dostrzeżemy, że dzieje się z nim coś niepokojącego.
Autor artykułu: