Łopian w zastosowaniu

Łopian to popularne polskie ziele, które występuje praktycznie w każdej części naszego kraju, stanowiąc bylinę typową dla okresu przełomu lipca i sierpnia. Jest to gatunek cechujący się dwuletnim charakterem. Jej cechą szczególną okazują się specyficzne kwiatostany, jakie przypominają przepiękne fioletowe pęczki kwiatów. Mają natomiast stronę zewnętrzną mocno pomarszczoną albo nieco brunatną a nawet szarawą. Wewnątrz z kolei odznaczają się jędrnością kwiatów oraz ich białym odcieniem kolorystycznym.


Łopian posiada mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych. Jest to wysokiej jakości lecznicza roślina jaka przyda się w kuchni jako cenny suplement diety praktycznie dla każdego z nas. Mowa tu o gatunku z rodziny astrowatych, który wywodzi się z Europy i jest ceniony w medycynie alternatywnej oraz stosowany w leczeniu z zakresu medycyny ludowej. Co takiego zawdzięcza nasz organizm regularnemu spożywaniu łopianu? Na pewno jest to sposób na zdrowe przyspieszenie przemiany materii oraz uruchomienie pracy jelit a także pobudzenie perystaltyki jelitowej. Wykazuje działanie moczopędne oraz działa antybakteryjnie, nie doprowadzając ani do powstawania stanów zapalnych, ani podrażnień czy też zakażeń. Musimy również wspomnieć, że jest to roślina przyczyniająca się w dużym stopniu do produkcji śluzu w systemie pokarmowym człowieka. Jest odpowiedzialna także za mniejsze wydzielanie się soku żołądkowego oraz redukowanie kwasów tłuszczowych powodujących nadkwasotę. Normuje poziom cukru w organizmie i reguluje wypadanie włosów.
Autor artykułu: