runeda.pl

Klasyczny szkocki przepis

Klasyczny szkocki przepis

Szkocka kuchnia jest troszke inna niz brytyjska, ktora jest uwazana za niezdrowa z powodu smazonek. Szkocja ma wiele miast portowych wiec wplywy francuskiej kuchni.

W przeciwieństwie do tego, Highlands of Scotland oferuje prostszy, ale bardziej tradycyjne potrawy. Gotowanie ubogiego ludu, wycofał się z czynnego na życie. Poniżej przedstawiam dwa dania. Jedna tradycyjna "chłop" danie, a drugi bogaty tradycyjne ciasto.

Śledź w owsiane

składniki:

2 śledzie na porcję

Mąka na odkurzanie

roztopionym masłem do powlekania

średnie owsiane do powlekania

masło do smażenia

sól i pieprz do smaku

Metoda:

Gut ryby następnie zdjąć głowice i szczeliny wzdłuż brzucha. Otwórz rybę na zewnątrz, obok brzucha w dół i uderzać w plecy kilka razy ręką lub wałkiem. Usuń kręgosłup i aż kości pin jak to tylko możliwe. Zdrapać łuski następnie umyć i pat suche przed krojeniem ryb do filetów.

Proch rybę z mąką, a następnie zanurzyć w roztopionym masłem przed posypując owsiankę na wierzchu i klepiąc się ujędrniają dół. Płaszcz jak najwięcej ryb, jak to możliwe, a następnie odstawić.

W międzyczasie stopić masło na dużej patelni i dodać stronę śledź, skórą do góry (to pomoże aby przejść na stronę kliknij tutaj. ryby trzymać się razem, jak gotuje) i gotować na obu stronach aż gotowane chociaż i płatki owsiane zaczyna kolor ładnie (około 12 minut) ,

ciasto Marmalade

Klasyczny szkocki przepis

składniki:

240g mąki self-podnoszenie

2 jajka, roztrzepane

90g cukru pudru

120g margaryny

ekstraktu z wanilii 1 kropla

2 łyżki marmolady pomarańczowej

1 łyżeczka skórki pomarańczowej, drobno startego

2 łyżki mleka

szczypta soli

Metoda:

Mąkę przesiać i listwy do miski i wcierać w margaryny aż mieszanina przypominać bułkę tartą. Dodać cukier, pół skórkę pomarańczową i wymieszać przed dodaniem jajka, marmoladę, mleko i wanilię. Dokładnie wymieszać do utworzenia grubej ciasta.

Grease 15cm okrągłą tortownicę i wlać mieszaninę do tego. Piec w centrum piec wstępnie ogrzewane do 170°C przez około 80 minut na złoty kolor i szpikulec wychodzi czysta. Posypać pozostałą część skórkę pomarańczową na wierzchu i pozostawić do ostygnięcia na kilka minut przed włączeniem wychodzą na ruszcie i pozostawienie do całkowitego ostygnięcia.

Oczywiście dwie recepty nie może dać ci pełny smak żywności z całego kraju. Ale mam nadzieję, widać pewien stopień różnorodności kuchni szkockiej, a teraz chcą dalszego zbadania charakteru szkockich receptur.

Dyfed Lloyd Evans prowadzi stronę internetową Celtnet Przepisy, gdzie można znaleźć wiele innych szkockich receptur, zarówno tradycyjne i nowoczesne.

zapoznaj się z naszą ofertą
– autor artykułu